16 Μαρτίου 2012

Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό!..


happy.jpg - 27.64kb

Κάπου διάβασα πως ένα χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτα, κι όμως είναι πολύτιμο. 
 Πλουτίζει εκείνον που το δέχεται, χωρίς να φτωχαίνει εκείνος που το δίνει! 
Δεν διαρκεί παρά μονάχα μια στιγμή, αλλά η ανάμνησή του είναι πολλές φορές αιώνια! 
Ένα χαμόγελο αναπαύει τον κουρασμένο, δίνει θάρρος στον απογοητευμένο, παρηγορεί τον λυπημένο, αναπτερώνει την αισιοδοξία και δημιουργεί την ευτυχία στο σπίτι! 
Χαμογελάτε, βρε παιδιά!. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό!..

 Άνθρωπε, χαμογέλα!

 Χαμογέλα και αγάπα όσο μπορείς!..

 Όλα στη ζωή έγιναν πολύ ακριβά και το μόνο που απόμεινε αχρέωτο στον άνθρωπο είναι το χαμόγελό σου!

 Χαμόγελο ανθρώπινο!.. Χαμόγελο χριστιανικό! Χαμόγελο της καρδιάς!.. Του αποστάγματος της καρδιάς και της ψυχής!..

 Το χαμόγελο είναι το μόνο πράγμα που μας ξεχωρίζει από τα άδολα ζώα!.. Τα ζώα δεν χαμογελούν. Απλά σκέπτονται!.. Και ίσως να φιλοσοφούν καλύτερα από μας!..

 Λένε πολλοί πως άνθρωπος που δεν γέλασε μια φορά την ημέρα, είναι σαν να έχασε ένα κομμάτι  απ’ τη ζωή του!..

 Κάποιοι άλλοι το είπαν διαφορετικά: «Η πιο χαμένη απ’ όλες τις μέρες μας είναι εκείνη που δεν καταφέραμε να χαμογελάσουμε σ’ έναν άνθρωπο»!

 Δεν ξέρω!.. Αλλά το χαμόγελο, όπως και να το κάνουμε, είναι χαρά!.. Το οξυγόνο της ζωής!.. Αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε!.. Μακριά και πέρα απ’ τις φουρτούνες του κάθε ΔΝΤ, της κάθε Τρόϊκα, της κάθε κυρίας Μέρκελ ή του κάθε κυρίου Σαρκοζί...

 Φιλοσοφημένο; Τι θέλετε να πω; «Να χαμογελάς –λέει- ακόμη κι όταν κλαις! Κάποτε τα δάκρυα θα στερέψουν και θα μείνει μόνο το χαμόγελό σου»!

 Αχ!.. Πόσο δίκιο έχουν οι ερημίτες εκείνοι, οι αναχωρητές του κόσμου, οι στοχαστές και οι φιλόσοφοι, που λένε ότι ένα χαμόγελο είναι η πιο κοντινή απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους!

 Πως το χαμόγελο δεν δανείζεται, δεν κλέβεται, δεν αγοράζεται, δεν παίρνεται εκβιαστικά, γιατί είναι κάτι που έχει αξία όταν δίνεται. Κι αν καμιά φορά συναντήσετε κάποιον άνθρωπο που δεν σας χαρίσει το χαμόγελο που αξίζετε, φανείτε γενναιόδωροι κι ανώτεροι άνθρωποι και δώστε του εσείς το δικό σας χαμόγελο!.. Ναι!.. Είναι σίγουρο!.. Θα υπάρξει μια εσωτερική ανάσταση!

 Να χαμογελάμε, λοιπόν!.. Να γίνουμε όλοι σαν τα βρέφη, που  δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά κάνουν κάτι που μάς κάνει όλους να συγκινούμαστε; Χαμογελούν!

 Χριστέ μου!.. Τίποτα δεν αφοπλίζει τόσο, όσο ένα χαμόγελο!...

 Κι όπως τραγουδούσε ο Κώστας Χατζής: «Όλη η ζωή είναι υπόθεση χαμόγελο»!..

 Το χαμόγελο, όπως και να το κάνουμε, είναι το περίσσευμα της αγάπης!.. Το ίδιο το φως του προσώπου μας, που δείχνει πως η καρδιά μας είναι μέσα στην ψυχή μας για να εξωτερικεύει τα πηγαία και ανθρώπινα συναισθήματά μας!


 Χαμογελάτε!.. Χαμογελάτε!..
 Μόνο με το χαμόγελο κερδίζουμε τους ανθρώπους και τη ζωή!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου