01 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ .......ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ



χρώματα του ουράνιου τόξου

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ?

"Τα χρώματα αποκαλύπτουν την ψυχολογία μας και διεγείρουν τις αισθήσεις μας. Διαλέγουμε χρώμα για το τι ρούχα θα φορέσουμε, για το πως θα βάψουμε τους χώρους του σπιτιού μας, ονειρευόμαστε χρώματα, επιλέγουμε χρώματα ακόμη και στο φαγητό μας.



Όπως θα έχετε παρατηρήσει και εσείς, η επιλογή ενός χρώματος σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογική μας διάθεση αλλά και με την φυσική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, διεγείρουν τις αισθήσεις μας και μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά στην "ψυχική μας διάθεση" αλλά και τα σωματικά προβλήματα.

Μεγάλη σημασία έχει το χρωματικό μας περιβάλλον στο σπίτι και την εργασία. Δηλαδή τα χρώματα που έχουν οι τοίχοι μας, τα ρούχα μας, τα σεντόνια μας, οι λάμπες. Τι συμβολίζει όμως το κάθε χρώμα ξεχωριστά;


Το μπλε ηρεμεί και χαλαρώνει. Εκφράζει εμπιστοσύνη, ηρεμία, γαλήνη, λογική και αφοσίωση.

Το πράσινο δίνει αισιοδοξία, δύναμη και αντοχή. Εκπροσωπεί την αρμονία, την ελπίδα, την χαλάρωση και την ισορροπία

Το πορτοκαλί λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Το κόκκινο ενεργοποιεί τις πέντε αισθήσεις και δημιουργεί διάθεση για δράση. Είναι σύμβολο δύναμης, επιβίωσης, οργής, πάθους και επικοινωνίας.

Το κίτρινο διεγείρει πνευματικά και βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα. Συμβολίζει αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, αντίληψη και δημιουργικότητα.

Το ροζ βοηθά στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων.

Το άσπρο βοηθά στον εξαγνισμό και στην εξισορρόπηση. Συμβολίζει την αγνότητα, την καθαρότητα, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη και ηρεμία.

Το καφέ προσφέρει χαλάρωση.

Τέλος το μαύρο απορροφά την περισσευούμενη ενέργεια. Εκφράζει φόβο, κατάθλιψη, ψυχρότητα.

Για να διώξετε το άγχος, αλλά και τη μελαγχολική διάθεση, επιλέξτε για όλο το σπίτι και κυρίως για την κουζίνα φωτεινά και χαρούμενα χρώματα που προσδίδουν στον χώρο ζεστή ατμόσφαιρα.

Βάλτε χρώμα λοιπόν στη ζωή σας για να είστε ευτυχισμένοι και χαμογελαστοί."





Το χρώμα που προτιμάμε δείχνει το χαρακτήρα σας;


"Είναι το χρώμα μου" λέτε και έχετε δίκιο.
Πράγματι, το χρώμα που προτιμάτε σας ταιριάζει, ταιριάζει στον τύπο σας και εναρμονίζεται απόλυτα όχι μόνον με την εξωτερική σας εμφάνιση, αλλά και με την συνήθη ψυχική σας διάθεση. Αυτό συμβαίνει, γιατί το χρώμα που προτιμάτε, είναι η ίδια η εκδήλωση του χαρακτήρα σας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Αμερικάνοι ψυχολόγοι.
Ιδού λοιπόν τι λένε για τα χρώματα και τον άνθρωπο:


* Ροζ: ΄Ενας άγγελος
Το ροζ είναι ένα απαλό κόκκινο. Όποια το προτιμά έχει όλες τις ιδιότητες αυτού που προτιμά το κόκκινο, αλλά σε πολύ μέτριο βαθμό.
Αν εσείς το προτιμάτε, τότε έχετε λιγότερο πάθος και περισσότερη επιείκεια. Είστε καλή με όλους και θέλετε όλα να πηγαίνουν καλά και όλοι να είναι ευτυχισμένοι.


* Κόκκινο: Η προσωποίηση του πάθους
Είναι το χρώμα του αίματος και της φωτιάς. Αν το προτιμάτε, είσθε πολύ εκδηλωτική, γεμάτη πάθος και τα συναισθήματα σας είναι πολύ έντονα. Ακόμη είσθε ανυπόμονη, ενεργητική, θαρραλέα, γενναιόδωρη, εγωίστρια και ανίκανη να συγκρατήσετε τον εαυτό σας. Ενθουσιάζεστε και απογοητεύεστε εύκολα και είστε γεμάτη αντιθέσεις.


* Πορτοκαλί: Έλλειψη προσωπικότητας
Είναι ένα χρώμα σύνθετο, χωρίς δική του προσωπικότητα. Αν το προτιμάτε, σας χαρακτηρίζει και εσάς αυτή η έλλειψη της προσωπικότητας και η τάση να δέχεσθε αμέσως τις γνώμες των άλλων. Δεν έχετε κανένα πάθος και αυτό σας κάνει σταθερή, αλλά και λίγο ανιαρή. Δεν σας αρέσει η μοναξιά και η ησυχία, αλλά τις προτιμάτε από κάθε ταραχή ή έντονη συντροφιά.


* Κίτρινο: Προσοχή στη φαντασία σας
Είναι το χρώμα των διανοουμένων και των ιδεαλιστών, αυτών που προτιμούν να σκέπτονται παρά να ενεργούν. Αν είναι το αγαπημένο σας χρώμα, τότε η πρακτική πλευρά του εαυτού σας είναι πολύ ελλιπής κι αυτό σας κάνει να μην μπορείτε να καταλάβετε τους άλλους με αποτέλεσμα να γίνετε δειλή και διστακτική.
Προτιμάτε να κλείνεστε σ έναν κόσμο που έχετε δημιουργήσει με τη ζωηρή φαντασία σας, χάνοντας έτσι κάθε επαφή με την πραγματικότητα.


Πράσινο: Είστε πρακτική και σταθερή
Είναι το χρώμα της φύσεως. Αν το προτιμάτε, είστε πρακτικός και σταθερός χαρακτήρας.
Οι σχέσεις σας με τους άλλους επιφανειακές αλλά αρμονικές. Στον έρωτα δεν έχετε δισταγμούς, ζήλιες ή αμφιβολίες. Είστε, γενικά, πλασμένη για να ευτυχίσετε.


Τυρκουάζ: Είστε ευαίσθητη και κρυψίνους
Ανάμεσα στο μπλε και το πράσινο, βρίσκεται το τυρκουάζ. Αν το προτιμάτε διαθέτετε μεγάλη ευαισθησία, αλλά είστε και αρκετά κρυψίνους. Δεν έχετε ανάγκη συμβουλών, ούτε θέλετε να ανακατώνονται οι άλλοι στις δουλειές σας. Αυτή η ανεξαρτησία σας, σας κάνει να μη δεσμεύεστε ποτέ εντελώς στον έρωτα.


Μπλε: Είστε υπερβολικά σοβαρή
Είναι το χρώμα που προτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αν το προτιμάτε και εσείς είστε πολύ συγκρατημένη στα πάθη και τους ενθουσιασμούς σας και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να φαίνεσθαι ψυχρή. Φαίνεστε πάντα σοβαρή και ζείτε κλεισμένη στον εαυτό σας, όχι από δειλία, αλλά από εγωισμό. Είστε επί πλέον πολύ μεθοδική και εκνευρίζεστε όταν οι άλλοι δεν σας μοιάζουν.


Πορφυρό: Είστε πολύπλοκη
Αν προτιμάτε αυτό το παράξενο χρώμα, σας τραβά η πολυτέλεια και τα λούσα και νιώθετε έντονη απέχθεια για κάθε τι το μέτριο. Είστε υπερήφανη, αλλά και προικισμένη με πολλά ταλέντα και κοσμική. Φυσικά σας τραβά πολύ και ο μυστικισμός.


Καφέ: Βασανίζονται οι άλλοι για εσάς
Αν αγαπάτε το καφέ, το χρώμα της γης, είστε υγιής στο μυαλό και στο σώμα και διαθέτετε μια έμφυτη και σωστή φιλοσοφία για τη ζωή.
Σκέπτεστε αργά αλλά σταθερά και δύσκολα αλλάζετε γνώμη ή διάθεση.
Μπορούν να σας εμπιστευτούν οποιαδήποτε λεπτό, μυστικά και ευθύνες.
Δεν θα προδώσετε ποτέ την εμπιστοσύνη που σας δείχνουν.
Είστε, όμως μοιρολάτρης και έχετε την ιδέα, την βεβαιότητα, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να διορθώσετε τον εαυτό σας.


*  
Γκρι: Είστε φρόνιμη
Είναι το χρώμα που συμβολίζει την απάρνηση των εγκοσμίων.
Είναι καμωμένο από τον συνδυασμό της λάμψεως του λευκού και του βάθους του μαύρου.
Αν το προτιμάτε είστε υπερβολικά φρόνιμη και η εξωτερική πλευρά των πραγμάτων σας αφήνει αδιάφορη.
Στον έρωτα σας τραβούν οι κάπως ηλικιωμένοι και πνευματικά ώριμοι άντρες.
Δεν έχετε εν, αλλά τα αισθήματά σας είναι βαθιά και σταθερά.

Μαύρο: Έχετε υπερβολική ευγένεια
Δεν είναι το χρώμα του πένθους και της απελπισίας, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά το χρώμα του πραγματικά ευγενικού ανθρώπου.
Αν το προτιμάτε, δεν διστάζετε να υποχωρείτε μπροστά στους άλλους, αφήνοντας εκείνους να λάμψουν, χωρίς όμως να  σας προσωπικότητα.
Ταιριάζετε με όλους, ζείτε όμως απομονωμένη με τον εαυτό σας, γιατί δεν θέλετε να κουράσετε τους άλλους με την παρουσία σας.











       Η ψυχολογία των χρωμάτων

To χρώμα μας συγκινεί και μας εκφράζει. Αναμφίβολα, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Έχει αποδειχτεί ότι οι προτιμήσεις μας είναι έμφυτες. Μπορούμε να πούμε ότι το χρώμα είναι ταυτόχρονα μια θετική και μια αρνητική δύναμη. Το χρώμα είναι κραδασμός, κραδασμός είναι κίνηση, κίνηση είναι δραστηριότητα μιας θετικής ή αρνητικής δύναμης. Ο δημιουργικός κραδασμός και ο καταστρεπτικός κραδασμός προέρχονται από την ίδια πηγή. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε αυτήν την ενέργεια. Ας δούμε τις επιδράσεις 5 βασικών χρωμάτων στην ψυχολογία του ανθρώπου:

ΓΑΛΑΖΙΟ: Είναι το χρώμα του πνεύματος. 
Το σύμβολό του στοχασμού, της προσευχής και του ουρανού. Σχεδόν κάθε είδος γαλάζιου είναι καλό αλλά οι βαθύτερες αποχρώσεις του είναι καλύτερες.
Το ανοιχτό γαλάζιο δείχνει μικρό βάθος και έναν αγώνα προς την ωριμότητα. Εκείνοι με την βαθιά απόχρωση γαλάζιου έχουν βρει το έργο τους κι έχουν συμμετοχή σ' αυτό. 
Είναι κυρίως πνευματικά προσανατολισμένοι. "Το γαλάζιο είναι το χρώμα της συμπαντικής έλξης" σύμφωνα με τον Μπίρρεν. 
Είναι, ακόμα, το χρώμα της απελευθέρωσης, του συντηρητισμού και της αποδοχής των υποχρεώσεων.











ΠΡΑΣΙΝΟ: Είναι ο κραδασμός της ζωής στην ανάπτυξη. 
Το καθαρό σμαραγδένιο πράσινο, ιδιαίτερα αν έχει μια χροιά γαλάζιου, είναι το χρώμα της θεραπείας. 
Είναι χρήσιμο, δυνατό και φιλικό. Έχει την συμπαντική έλξη της φύσης με την αίσθηση της ισορροπίας και της ικανότητας. 
Όσοι αγαπούν το πράσινο πιθανόν κατοικούν στο μεγάλο δάσος της ανθρωπότητας. 
" Είστε ένας αξιοσέβαστος γείτονας, κατασκευαστής σπιτιών, γονέας, ψηφοφόρος, κηδεμόνας, συνεργάτης". Η "πράσινη" προσωπικότητα προσπαθεί να υπερνικήσει την αντίθεση με σκοπό να επιτύχει αναγνώριση.

ΚΙΤΡΙΝΟ: Είναι το χρώμα της ενέργειας ή του σεξ. 
Μπορούμε ν' αποδώσουμε στο κίτρινο τα θετικά στοιχεία της δημιουργικότητας, εφευρετικότητας, επινοητικότητας, ανεξάντλητης ενέργειας, δύναμης ισχύος, θάρρους, αυτοπεποίθησης και δύναμης του χαρακτήρα. 
Επίσης, σ' αυτό αποδίδονται τα αρνητικά χαρακτηριστικά της διαμάχης, εριστικότητας, δογματικότητας και του θυμού.
Το άτομο που προτιμά το κίτρινο έχει την τάση να είναι απόμακρο από τους άλλους. 
Έχει τις καλύτερες προθέσεις αλλά σπάνια κάνει οτιδήποτε γι' αυτές. Το να απορρίπτει κανείς το κίτρινο, είναι σαν να απορρίπτει το καινούριο και την καινοτομία.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Είναι το χρώμα του ήλιου. 
Είναι ένα ζωτικό και γενικά ένα ωραίο χρώμα που δείχνει περίσκεψη και ενδιαφέρον για τους άλλους. 
Το χρυσαφένιο πορτοκαλί είναι ζωτικό και δείχνει αυτοέλεγχο. Ενώ το καφετί πορτοκαλί δείχνει μία έλλειψη φιλοδοξίας και μία στάση αδιαφορίας.
Το άτομο που προτιμά το πορτοκαλί θέλει να επιτύχει σε οτιδήποτε ασχολείται. 
Αναζητά την διέγερση και αναζητά να βιώσει πλήρως την ζωή. Είναι ένα πνεύμα που αγαπά την ελευθερία, που χαίρεται να έρχεται σ' επαφή με τους άλλους, είναι εκ φύσεως ενθουσιώδες και ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε νέο και συναρπαστικό. 
Αυτό το άτομο είναι αισιόδοξο για το μέλλον του, αναζητώντας να επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητες του και έχει πολλά ενδιαφέροντα.
ΚΟΚΚΙΝΟ: Είναι ένας κραδασμός ώθησης που συνδέεται με την επιθετικότητα και την κατάκτηση. 
Είναι ένα ερεθιστικό χρώμα. Ο κόκκινος κραδασμός είναι το πνεύμα της δραστηριότητας, μια κινητήρια επιρροή. 
Μια προτίμηση γι' αυτό το χρώμα τονίζει μια δυνατή σεξουαλική ορμή, μια δημιουργικότητα, μία επιθυμία για νέα πράγματα και νέους φίλους, για ταξίδια και αλλαγές ακόμα και στο περιβάλλον. Στην αρνητική του όψη υπάρχει μία επιθετική, πολεμοχαρής στάση, εγωκεντρικότητα και αστάθεια. 
Μπορεί να υποδηλώνει ενδιαφέρον για τα μυστικιστικά και τα απόκρυφα. Οι "κόκκινες" προσωπικότητες θέλουν να είναι οι εμπειρίες τους τέλειες και πλήρεις.
Το χρώμα είναι η ουσία της δύναμης και της ζωής γύρω μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε χρωματικό κραδασμό εποικοδομητικά ή μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε καταστροφικά.
Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε αρμονία με την δημιουργική δύναμη ή μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε εγωιστικά και για ιδιοτελείς σκοπούς. 
Η επίγνωση αυτής της αρχης μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες ικανότητες για περισσότερη αρμονία.




λουλούδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου