29 Μαρτίου 2011

Η κραυγή της Ελλάδος Ζωή χωρίς ελευθερία είναι χειρότερη κι από τον θάνατο


Σήμερα που η χώρα μας βυθίζεται καθημερινά στον βάλτο της χρεωκοπίας – οικονομικής, πολιτικής, πνευματικής - και αντιμετωπίζει το φάσμα μιας νέας υποδούλωσης σε υπερεθνικά μορφώματα, επιχειρείται δόλια από τις νεοταξικές δυνάμεις η κατεδάφιση του 1821. Αυτό γίνεται με το πρόσχημα της ιστορικής έρευνας αλλά ο βαθύτερος λόγος είναι να λοβοτομηθεί η ιστορική μνήμη του λαού και να ενσταλαχθεί στις νέες γενιές το δηλητήριο του ενδοτισμού και της υποταγής.
Ένας βασικός στόχος της νεοταξικής αναθεωρητικής παρέμβασης στην ιστορία μέσα από τα νέα εκπαιδευτικά συγγράμματα και την ηλεκτρονική «επιμόρφωση» του λαού – τύπου ντοκυμαντέρ ΣΚΑΪ - αλλά και την γενικότερη προπαγάνδα, είναι η απενεχοποίηση των Οθωμανών και της τουρκοκρατίας και η διαστρέβλωση του εθνικο-απελευθερωτικού μηνύματος του 1821.


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στον Λόγο στην Πνύκα, είχε ξεκαθαρίσει ότι: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
Αυτή η «επιθυμία της ελευθερίας», που έπεσε ως βροχή, κατά τον Γέρο του Μωρηά, μας μεταφέρει διαχρονικά το αειθαλές μήνυμα ότι, ζωή χωρίς ελευθερία είναι χειρότερη κι από τον θάνατο. Και αυτό το μήνυμα παραμένει επικίνδυνο για τις δυνάμεις της τυραννίας που σήμερα επιδιώκουν μέσα από την «αυτοκρατορική» Νέα Τάξη να ποδηγετήσουν την ιστορία.
Το ’21 ενοχλεί γιατί εκφράζει αφ’ ενός το πνεύμα της εθνογένεσης και αφ’ ετέρου γιατί αποτυπώνει την διάσταση της αντίστασης στους καταπιεστικούς αυτοκρατορικούς θεσμούς με την εξέγερση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ανυπακοή, συγχρόνως, στις κατευθύνσεις της Ιεράς Συμμαχίας.
Η κορυφαία στιγμή του Εικοσιένα, που ενοχλεί ιδιαιτέρως την σημερινή κυρίαρχη ιδεολογία της ιδιώτευσης, ήταν το πέρασμα από το «Εγώ» στην συνείδηση του «Εμείς», που τόσο σοφά την εκφράζει ο Μακρυγιάννης: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζύ και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι, άνθρωποι όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος… Είμαστε στο “Εμείς” και όχι εις το “Εγώ”».
Είναι η ίδια υπέρβαση που κρύβεται πίσω από τις ενδοξότερες σελίδες αντίστασης της ελληνικής ιστορίας. Ό,τι πιο επικίνδυνο για τους «αυτοκρατορικούς» ιμπεριαλιστικούς πολιτικούς στόχους. Γι’ αυτό η καίρια εκείνη πτυχή της στρατηγικής των «πλανηταρχών» στοχεύει στην καρδιά του ίδιου του πολιτισμού και περιγράφεται τελευταίως στην θεωρία των διεθνών σχέσεων ως η στρατηγική της «μαλακής ισχύος». Ο όρος αυτός περιγράφει την βούληση και την ικανότητα μιας παγκόσμιας δύναμης (ενός κράτους, μιας υπερεθνικής ελίτ) να επηρεάσει εμμέσως την συμπεριφορά, τις αξίες ή τις ιδέες των άλλων πολιτικών οργανισμών με πολιτιστικά ή ιδεολογικά μέσα, πιο «μαλακά» δηλαδή μέσα σε σχέση με πιο άμεσους εξαναγκασμούς όπως η άμεση στρατιωτική δράση («σκληρή ισχύς») ή τα οικονομικά μέτρα διεθνών θεσμών (π.χ., του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).
Τα ατού από τα οποία απορρέει η στρατηγική της «μαλακής ισχύος» είναι ο πολιτισμός, οι αξίες και η εξωτερική πολιτική.  Εκτενής αναφορά για τον ρόλο των διεθνικά διαπλεκομένων «ιδρυμάτων» στην αμερικανική στρατηγική «μαλακής ισχύος» υπάρχει στο δοκίμιο του Jonathan Mowat, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτη Ήφαιστου. Ο Mowat περιγράφει τις «σοφιστικέ» τεχνικές ιδεολογικού επηρεασμού που χρησιμοποιεί την τελευταία δεκαετία η αμερικανική πλανηταρχία για να εξουδετερώσει «ενοχλητικές» χώρες και κινήματα διεθνώς και ιδιαιτέρως στο βαλκανικό γεωπολιτικό τοπίο. Χαρακτηριστικά:
Το Ίδρυμα Soros, που χρηματοδοτεί πολιτιστικές παρεμβάσεις και είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κύριο όπλο «μαλακής ισχύος» στα Βαλκάνια. Το Ινστιτούτο Albert Einstein, που έχει παίξει ρόλο–κλειδί τα τελευταία χρόνια στην προετοιμασία και την ανάπτυξη κινημάτων της νεολαίας. Το Διεθνές Κέντρο για την Μη-Βίαιη Επίλυση των Κρίσεων (International Center on Nonviolent Conflicts), το οποίο αναπτύσσει και ενθαρρύνει την χρήση των ΜΚΟ (Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων). Το Ινστιτούτο Arlington (TAI), που προήλθε από μια ομάδα ειδικών σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Η Εταιρεία Penn, Schoen and Berland, που έχει παίξει πρωτοπόρο ρόλο στην διευκόλυνση πραξικοπημάτων και στην καταστροφή της Σερβίας. Η Εταιρεία «δημιουργούσε πολιτικά μηνύματα και παρείχε στρατηγικές συμβουλές σε πολυάριθμους πολιτικούς πελάτες σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο …περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ισραήλ», σύμφωνα με το προφίλ της.
Γι’ αυτό τον λόγο η επίθεση στο φαντασιακό του ελληνικού λαού, για να δημιουργήσουν γενηές «ήττας», έχει δεσπόζουσα θέση στην στρατηγική «μαλακής ισχύος» της Νέας Τάξης. Και το χειρότερο, το εσωτερικό μέτωπο είναι διαβρωμένο από πολλούς μισθοφόρους της νέας τάξης του νεο-οθωμανισμού, της τρόϊκας, του ΔΝΤ! Ο «πολύς» κύριος Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για τις, ζωτικής σημασίας, επαναστάσεις στην Μέση Ανατολή: «Τώρα είναι η ώρα να γίνουν ιστορικές επανεκτιμήσεις…».
Έτσι, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, σταμάτησε στην Καβάλα, πηγαίνοντας στην Θράκη όπου επισκέφθηκε το υπό σύσταση «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας». Το εν λόγω κέντρο προορίζεται «να οδηγήσει στην προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας από πολιτιστικής πλευράς». Να δουλέψει δηλαδή για να ξεφυτρώσουν δεκάδες καινούργια ντοκυμαντέρ τύπου ΣΚΑΪ και βιβλία στο μοντέλο της Ρεπούση.
Ο 68χρονος φιλότουρκος Αμερικανός ακαδημαϊκός Heath W. Lowry, που είχε ηγηθεί κίνησης για να αποτρέψει την αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας στις ΗΠΑ, συνεργάστηκε με το Princeton για να συσταθεί το κέντρο νεο-οθωμανικής προπαγάνδας στην Καβάλα. Το καταφανές κίνητρο να εμφανισθεί το οθωμανικό καθεστώς ως ανεκτικό και «πολυπολιτισμικό» έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το ανάστημα των αγωνιστών του ’21 και το εύρος του τολμήματός του. Σε λίγο θα μας βάλουν να ζητήσουμε και συγγνώμη για την… αχαριστία των «κατσαπλιάδων» Ρωμηών απέναντι στην ευεργέτιδα Ημισέληνο!
Η τουρκοκρατία δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως μία από τις στυγνότερες περιόδους της μακραίωνης ιστορίας μας, αλλά σαν μια «πολυπολιτισμική» Μπελ Επόκ, όπου… όλοι ευημερούσαν και υμνολογούσαν τον πολυχρονεμένο Σουλτάνο. Δυστυχώς, οι σημερινές «πολιτικά ορθές» ιδεολογικές ακρότητες είναι χειρότερες από τις αντίστροφες μεγαλοστομίες της εποχής της χουντικής «εθνικοφροσύνης». Σήμερα, αυτοί που επικαλούνται το φάντασμα του «εθνικισμού» και του «ρατσισμού» για να αναθεωρήσουν την ιστορία, είναι τα πιο καλοπληρωμένα στελέχη της νομενκλατούρας που κυβερνά την χώρα εδώ και δεκαετίες με κάθε είδους μανδύα -νεοφιλελεύθερο δεξιό, σοσιαλιστ(ρη)κό, ανανεωτικό αριστερό- και τελικά την έσυρε στην χρεωκοπία. Είναι αυτοί που έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι και θέτουν όλους τους κανόνες του οικονομικο-πολιτικού παιγνιδιού προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της αποεθνικοποίησης της χώρας, της αποδόμησης του παραδοσιακού λαϊκού πολιτισμού και της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.
Διαθέτουν καίριες θέσεις στον κεντρικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό και στην κρατική διαχείριση του «πολιτισμού», σημαντικές εφημερίδες, επιτελικές «δεξαμενές σκέψης» (think tanks), μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και φυσικά άφθονες πηγές χρηματοδότησης. Έτσι μπορεί να καταλαμβάνει αυτή η «ελίτ» σε οποιαδήποτε κυβέρνηση τα υπουργεία που την ενδιαφέρουν.  Κάτω από αυτό το βαρύ κλίμα, γνωστοί ιστορικοί, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί αποφεύγουν να εκτεθούν δημοσίως και να πουν την άποψή τους για να υπερασπίσουν την ιστορία και την εθνική μας ανεξαρτησία.

Αναζητώντας «τα αίτια της ελληνικής επαναστάσεως του 1821», ο Απόστολος Βακαλόπουλος γράφει ότι δεν αρκούσε η λόγια παράδοση και ο διαφωτισμός για να έλθει η εθνική αφύπνιση. Όλες αυτές οι ιδέες χρειάσθηκε να συνυφανθούν με τις μυστικές δυνάμεις που ζούσαν μέσα στον λαό. Έτσι είχε προετοιμασθεί ψυχικά και ιδεολογικά ο Έλληνας για να μπορέσει να κάνει αυτό το «πήδημα στο κενό» που ήταν το ’21.
«Όλ’ αυτά τα δημιουργήματα της πίστεως και της φαντασίας του ελληνικού λαού, που είχαν ριζωθή τόσο βαθιά στην ψυχή του και διαμόρφωσαν την ιστορική του μνήμη, τον έκαναν να θεωρή την σκλαβιά σαν πρόσκαιρη, τον παρηγορούσαν και τον προετοίμαζαν για την αλλαγή. Οι λαϊκές αυτές δοξασίες, αστείρευτες πηγές ελπίδων και θάρρους για τον ελληνικό λαό, είχαν τεράστια δύναμη. Αυτές καλλιέργησαν την ψυχή του και την προδιέθεσαν να δεχθή με προθυμία τις μεταγενέστερες πνευματικές ή πολιτικές ιδέες που άμεσα ή έμμεσα απέβλεπαν στον ίδιο σκοπό, στην απελευθέρωσή του».
Ο Μπότσαρης κι ο Κανάρης δεν είναι πρόσωπα, είναι σύμβολα, εξηγούσε ο Κωστής Παλαμάς. Κι έλεγε πριν από τόσα χρόνια: «Γιατί και αγνάντια στην επιστημονική, ας την ειπούμε, ιστορία, στέκεται η ποιητική παράδοση. Και αν είναι η αλήθεια του γεγονότος, ο θρύλος είναι η αλήθεια της ιδέας. Και για κάποιους αυτή αληθινώτερη».
Πώς, όμως, μπορεί να «αποσιωπηθεί» η μακρά ιστορική πορεία ενός έθνους όπως το ελληνικό, που υπάρχει εδώ και τουλάχιστον τρισήμισυ χιλιάδες χρόνια; Πώς να φιμώσουν την ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ όπως την περιέγραψε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης στην μνημειώδη ομιλία του στο BBC, το 1946: «Αν τα πήλινα μάτια του ανθρώπου μπορούσαν να δουν τα αόρατα, θα έβλεπαν στις πολιορκίες του Μεσολογγιού, της Ακρόπολης και της Πάτρας, στις ομηρικές μάχες της Τριπολιτσάς, των Δερβενακιών και του Φαλήρου ή στις ένδοξες ναυμαχίες του Αιγαίου, να πολεμούν πλάϊ πλάϊ ο Μιλτιάδης και ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας κι ο Κολοκοτρώνης, ο Θεμιστοκλής κι ο Μιαούλης. Όλη η ελληνική φυλή, σύσσωμη, σύψυχη, πήρε μέρος και πολέμησε στην Επανάσταση του 21. Σίγουρα, αν οι μεγάλες Σκιές δεν πολεμούσαν με τους ζωντανούς, δε θα μπορούσαμε ποτέ να νικήσουμε».
Αυτή την υπέρβαση, όταν οι ζωντανοί συναντιούνται πάλι με τις Μεγάλες Σκιές των προγόνων, φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν οι «τροϊκανοί» ιμπεριαλιστές και γι’ αυτό επιτίθενται ενάντια στους υποστασιακούς μύθους της ελληνικής επανάστασης. Γιατί αυτοί είναι που «οπλίζουν» την ιστορική συνείδηση του λαού. Δεν είναι τεχνητά «ψέματα» οι μύθοι, όπως πιστεύουν οι «αποδομητές». Είναι τα επικίνδυνα για τους τυράννους «ψέματα»… που συνιστούν ένα έθνος ως «συναισθηματική κοινότητα» (κατά τον Ελία Κανέττι) και όχι ως μια αφασική κοινωνία «του σωλήνα». Είναι επικίνδυνη η μυθολογία του ’21 και σήμερα για τους εκφραστές της νεοταξικής «Ιεράς Συμμαχίας».

   Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης

Ο τζόγος!... η νεολαία!... και η βουβαμάρα της Πνευματικής οικογένειας!

Η είδηση ….
Τζόγο διδάσκουν στη Β' Γυμνασίου
Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ της προώθησης των τυχερών παιχνιδιών για να αυξήσει τα ελλειμματικά της έσοδα. Και φτάνει στο ανήκουστο σημείο να ωραιοποιεί το θέμα μέσα από το σχολείο. Σε βιβλίο της Β΄ Γυμνασίου (Νεοελληνική Γλώσσα, σελ. 117, Το παιχνίδι του εύκολου κέρδους) υπάρχει κείμενο, στο οποίο γίνεται μια «γοητευτική παρουσίαση» του τζόγου!

Το γνωρίζει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου;


Ο σχολιασμός …. 

Διάβασα την είδηση και ομολογουμένως απόρησα με την ερώτηση αν η κ. Διαμαντοπούλου γνωρίζει! Θεωρώ ότι γνωρίζει πολύ καλά μια και η φιλοσοφία και οι πρακτικές της κυβέρνησης εδώ και καιρό έχουν στραφεί προς την κατεύθυνση να περικόψουμε αλλά και να πάρουμε όσα και όπως μπορούμε περισσότερα για να φανούμε αρεστοί και συνεπείς προς τους... δανειστές μας!!! 
Σίγουρα θα σκαρφιστούν πολλά και ένα από αυτά είναι η διαφήμιση του τζόγου ακόμα και στα σχολικά βιβλία. Το λυπηρό για μένα είναι ότι ειδικά στο θέμα αυτό αλλά και σε άλλα σοβαρότερα που ταλανίζουν εδώ και καιρό την Ελληνική κοινωνία δεν ακούσαμε και ούτε είδαμε καμία σοβαρή αντίδραση από την λεγόμενη Πνευματική Κοινότητα της χώρας μας!!!

Πέρα από τον Μίκη Θεοδωράκη και κάποιους λίγους μετρημένους στα δάκτυλα οι υπόλοιποι έχουν λουφάξει και παρακολουθούν ήσυχοι και αμίλητοι τα δρώμενα. Άλλοι στις Πανεπιστημιακές τους έδρες τις οποίες πολλοί εξ αυτών πήραν με το κατάλληλο βισματάκι! … και άλλοι ειδικά της καλλιτεχνικής οικογένειας οι οποίοι παιανίζοντας το εμβατήριο της μουγκαμάρας ξεκοκαλίζουν τις παχυλές επιχορηγήσεις που λαμβάνουν κατά διαστήματα από το υπουργείο Πολιτισμού και όχι μόνο!!! Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το νοσηρό κλίμα όπου εδώ και καιρό έπαψαν να υπάρχουν πνευματικά και καλλιτεχνικά πρότυπα προωθείτε και ο τζόγος!

 Προωθείτε σε μια νεολαία η οποία καθηλωμένη μπροστά στο χαζοκούτι κάνει ζάπινγκ βλέποντας και ακούγοντας τα ευφυολογήματα του Ψινάκη, τις αρπάχτες της Τζούλιας, το νέο ειδύλλιο της Μακρυπούλιας και την απύθμενη τρέλα της Αννίτας!!! 


Έτσι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των νέων μας για ένα καλύτερο αύριο αφήνονται στην θεά τύχη, για άκοπο πλουτισμό και περίσσιο ζαμανφουτισμό και όχι στην προσπάθεια και στην πορεία μέσω της γνώσης που οδηγεί στην πνευματική καλλιέργεια, την οξυδέρκεια και στην κριτική σκέψη η οποία πιστέψτε με!… ουδόλως συμφέρει το υπάρχων σύστημα!!!

Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;


Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, για την σχέση μεταξύ... επιστήμης και πίστης στον Θεό.....

Καθηγητής
: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.
Καθ
.: Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτ.: Φυσικά.

Καθ.: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
Φοιτ.: Ναι
Καθ.: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
Φοιτ.: ..
Καθ
.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε νεαρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτ.: Ναι.
Καθ
.: Είναι καλός ο...
διάβολος;
Φοιτ.: Όχι.

Καθ
.: Ποιος δημιούργησε τον διάβολο;
Φοιτ.: ο.. .. Θεός..

Καθ.: Σωστά.. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ' αυτόν τον κόσμο;

Φοιτ.: Ναι.

Καθ.: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;

Φοιτ.: Ναι.

Καθ.: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;

Φοιτ.: ...

Καθ.: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ' αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;

Φοιτ.: Μάλιστα.

Καθ..: Λοιπόν, ποιος τα δημιούργησε;

Φοιτ.: ...

Καθ.: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;

Φοιτ.: Όχι, κύριε.

Καθ.: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό;

Φοιτ..: ...Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.

Καθ.: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;

Φοιτ.: Ναι.

Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;

Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.

Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.



Φοιτ: Κύριε καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;

Καθ.: Ναι.

Φοιτ.: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;

Καθ.: Ναι.

Φοιτ.: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.


Στην αίθουσα επικρατεί σιγή...


Φοιτ.: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;

Καθ.: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;

Φοιτ.: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως.. Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.

Καθ.: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ μου;

Φοιτ.: Κύριε, θέλω να καταλήξω ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική...

Καθ..: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;

Φοιτ.: Κύριε καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε καθηγητά, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα, αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου κάτι, κύριε καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;

Καθ.: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.

Φοιτ.: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;

Καθ.: ..

Φοιτ.: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;

Καθ.: ..

Φοιτ.(προς την τάξη): Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του κ.καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του κ.καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;

Καθ.: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.

Φοιτ.: Αυτό είναι, κύριε.. Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά..


Το όνομα του νεαρού φοιτητή ήταν ALBERT EINSTEIN.


Aπό το
ΧΑΛΚΙΔΑ online

Κάντε τους την έκπληξη! Βγες από το μαντρί....

Μια μέρα ο τσοπάνης μάζεψε γυρω του όλα τα ζώα του μαντριού για να τους μιλήσει σοβαρά: «Αγαπημένα μου πρόβατα, λατρεμένα μου κατσίκια, γειά σου Μαριγούλα, τιμημένα μου σκυλιά. Ξέρετε όλα σας για την Κρίση που επικρατεί. Το γάλα που παράγετε λιγοστεύει συνεχώς, και μού βγαίνει όλο και πιο ξυνό. Το κατσιασμένο μαλλί σας μόλις σάς κουρέψω γεμίζει σκώρους. To τυρί σας δεν πήζει. Το κρέας σας είναι σκληρό και άνοστο.

Ενώ εκείνο το Ευρωπαϊκό γάλα. είναι όλο άρωμα και γλύκα. εκείνο το ινδικό μαλλί, είναι σαν μετάξι. εκείνα τα κινέζικα κρέατα. είναι δέκα φορές πιο φτηνά. Είμαι όμως ο τσομπάνης σας, από πάππο προς πάππο, και σάς αγαπώ απεριόριστα, γι' αυτό και θα σάς σώσω. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό μόνος μου, γιατί εκείνος ο άθλιος, ο ακατανόμαστος, ο άχρηστος, ο προηγούμενος τσομπάνης ντε, σάς  είχε κακομάθει με τζάμπα σανό, κι έκλεβε ασύστολα στα στέγαστρα και στις ποτίστρες.
Τόσα χρόνια όμως έχουμε περάσει τόσα και τόσα μαζί. χαρές, λύπες, αγωνίες,...
 γκολ, καλάθια, επιτυχίες.

Είμαι υπεύθυνος για σας, και πρέπει οπωσδήποτε να σάς σώσω, το θεωρώ χρέος μου. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρω, δύσκολες τόσο για σάς, όσο και για μένα. Γύρω τα πρόβατα και τα ερίφια είχαν σαστίσει. Ακόμα και τα συνήθως φωνακλάδικα και θρασεία τσομπανόσκυλα, άκουγαν άφωνα και σκυθρωπά.

Ο Τσομπάνης συνέχισε, πιο χαμηλόφωνα: «Μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ένας μόνος τρόπος υπάρχει για να σώσω το Μαντρί, και θα το κάνω, όποιο κι αν είναι το κόστος. Το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από κει, μέχρι και έρπη έβγαλα, αλλά το αποφάσισα και δεν θα κάνω με τίποτα πίσω, κι ας μην ξαναεκλεγώ ποτέ τσομπάνης:

Θα σάς πουλήσω στο...λύκο..»

Σοκαριστικές φωτογραφίες από το περιοδικό ‘VOGUE’. Έλεγχος του νου και σεξουαλικοποίηση μικρών κοριτσιών



Άρθρο – φωτογραφίες από: VigilantCitizen (και λίγα σχόλια από το http://snippits-and-slappits.blogspot.com/)

Στην φώτο η JonBenet Ramsey, ένα παιδί που τα μάτια του είδαν πάρα πολλά για το νεαρό της ηλικίας του* (βλ. στο τέλος του άρθρου).
Έχω γράψει αρκετές φορές για το πρόγραμμα MK Ultra και τον έλεγχο του νου, που χρησιμοποιείται πολλές φορές από παιδεραστές και σατανιστές. Έχω γράψει σχετικά με την κακοποίηση που έχουν υποστεί παιδιά, όπως η Jon Benet Ramsay.
Το τεύχος του γαλλικού περιοδικού μόδας ‘Vogue’ περιέχει σοκαριστικές φωτογραφίες μικρών κοριτσιών (περίπου 6 ετών) με βαρύ μακιγιάζ, ψηλά τακούνια και ρούχα επώνυμων σχεδιαστών. Μερικές εικόνες πραγματικά "σεξουαλικοποιούν" αυτά τα κορίτσια τοποθετώντας τα σε παράξενες στάσεις.
Παρατηρήστε την παρουσία από δέρματα αιλουροειδών σε πολλές φωτογραφίες ~ μία αναφορά στο πρόγραμμα ‘Sex Kitten’ (γνωστό και ως ‘Beta Πρόγραμμα’). Η απώλεια της αθωότητας, η πρόωρη σεξουαλικοποίηση, οι αμήχανες στάσεις, η τελετουργική κακοποίηση, τα άδεια βλέμματα ... με τα οποία ατενίζουν τον φακό τα μικρά κορίτσια σε αυτές τις φωτογραφίες ‘βρωμάνε’ απόλυτο έλεγχο του νου και διαπνέουν τον ‘αέρα’ ενός MK Ultra sex προγράμματος. Ξεκινάνε από την μικρή ηλικία για να κατασκευάσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα χειραγωγούμενου ‘ρομπότ’.
Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν το πόσο χαμηλά έχουν πέσει τα στάνταρ της Γαλλίας.
Στην φώτο: Ξανθιές, άμυαλες, bimbo κορίτσια, με τα χέρια, να κρύβουν αποκρυφιστικά και σεξουαλικά μηνύματα. Μοντέλα πολυτελείας και εκπαιδευμένες ‘Stepford wives’ (‘οι γυναίκες του Stepford’ – ταινία του 1975 που ξαναγυρίστηκε το 2004 με την Νικόλ Κίντμαν, όπου στη τέλεια πόλη Stepford οι γυναίκες είναι κούκλες και υπάκουες).
Απλά λάθος! Η ‘πορνοποίηση’ των θυγατέρων μας.
Οι αστράγαλοί της είναι "αλυσοδεμένοι". Και όπως η Όστρια, η παγανιστική θεά της Άνοιξης, κρατάει δύο κουνέλια, τα σύμβολα της γονιμότητας.
Τα πάντα εδώ είναι συγκλονιστικά, ο συμβολισμός του καθρέφτη, οι στάσεις, η γάτα, τα κεριά, το κοράκι, η κοσμική ανία αυτών των παιδιών. Στον κόσμο της MK Ultra, ένα μέρος της εκπαίδευσης ‘sex kitten’ περιλαμβάνει την ένδυση γουνών ζώων .. Γατόπαρδοι, οσελότοι, τίγρεις. Όλα τα ισχυρά αιλουροειδή.
Ένα τρίο βαρεμένων σοφιστικές μικρών ή MK Ultra κοριτσιών..
Η Cathy O'Brien (βλ. και ΕΔΩ) μίλησε πολύ για την σεξουαλικοποίησή της πάνω στα καθήκοντά του ως σεξ σκλάβα του MK Ultra, συμπεριλαμβανομένης της χρησιμοποίησής της στην πορνογραφία. Ω, τι ωραία αλυσίδα σκλάβου για το παιδί.
Ένα "δώρο Χριστουγέννων" (cadeaux) κάτω από το δέντρο;
Θυμίζει το πορτρέτο της Jon-Benet Ramsay.
Εδώ βλέπετε τι γίνεται στην Αμερική και πως σεξουαλικοποιούν και ευτελίζουν την αξία των μικρών κοριτσιών. Δεν λέω ότι όλα τα παιδιά σε αυτές τις φωτογραφίες έχουν υποστεί έλεγχο του νου α λά MK Ultra. Αλλά η σεξουαλικοποίηση των μικρών κοριτσιών είναι προφανής.
Κραυγαλέα φωτογραφία όπως εκείνες οι φωτογραφίες από τη Γαλλία.


* H Τζονμπένετ Ράμσεϋ ήταν ένα μικρό κορίτσι από τις ΗΠΑ που στην ηλικία των 6 χρονών είχε απασχολήσει τα αμερικάνικα ΜΜΕ, λόγω της συμμετοχής της σε διαγωνισμούς ομορφιάς για παιδιά και την στέψη της ως το ομορφότερο μικρό κορίτσι των ΗΠΑ. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1996 όμως η μικρή ΤζονΜπένετ απασχόλησε τα ΜΜΕ της χώρας της αυτήν την φορά για έναν άλλο σοβαρότερο λόγο Το μικρό κορίτσι αγνοούνταν για 8 ώρες όταν βρέθηκε στο υπόγειο του Σπιτιού των γονιών της στο Κολοράντο των ΗΠΑ νεκρή. Πριν βρεθεί νεκρή η μικρή Τζονμπένετ και όταν ακόμα ήταν αγνοούμενη οι Γονείς της είχαν βγει στα ΜΜΕ και είχαν προσφέρει 118.000 δολάρια σε όποιον τους έδινε πληροφορίες για το πού ήταν η κόρη τους. Μέχρι και σήμερα ο φόνος της μικρής Τζον Μπένετ παραμένει ανεξιχνίαστος. Παρά το γεγονός πως οι ενδείξεις της Αστυνομίας λένε πως την σκότωσαν οι γονείς της εντούτοις ποτέ δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για αυτό μέχρι τώρα....

28 Μαρτίου 2011

«Η αγωνία του καιρού μας»


Ο Γάλλος συγγραφέας, στοχαστής και μαχητής Ζωρζ Μπερνανός, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στό «Ευθύνη», με τίτλο «Η αγωνία του καιρού μας», θέτει το ερώτημα, αν η αγωνία του καιρού μας είναι αγωνία για την επερχόμενη διαρκή τυραννία. Και μολονότι δε θέλει να απαντήσει ο ίδιος, προτιμώντας να αφήσει τον αναγνώστη να απαντήσει για τον εαυτό του, εντούτοις φαίνεται πως η απάντησή του στο αγωνιώδες ερώτημά του είναι καταφατική.
Ο Μπερνανός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι δυνατόν να καταλυθεί για πάντα η ελευθερία του ανθρώπου. «Δεν έχουμε παρόμοιο παράδειγμα», λέει «στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, επειδή οι κατά καιρούς τύραννοι δεν ήταν σε θέση να καταλύσουν για πάντα την ελευθερία των λαών. Πράγμα που τώρα μπορεί να συμβεί (ή άρχισε ήδη να συμβαίνει), επειδή η τυραννία μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
«Η βιομηχανική οργάνωση παρέχει σήμερα στον απολυταρχικό δικτάτορα πόρους πρακτικά ανεξάντλητους. Εάν οι τυραννίες δεν μπόρεσαν ποτέ να διαρκέσουν, τούτο οφείλεται, πολύ απλά, στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ποτέ ούτε αρκετά ισχυρές, ούτε αρκετά πλούσιες. Τώρα το σύστημα που επιβάλλει την τυραννία είναι διαφορετικό απ' τους διαφόρους Ναζισμούς, διότι είναι αρκετά ισχυρό και ομοιογενές.»
Οι αλλοτινοί Ναζισμοί δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν μια διαρκή τυραννία, κατά τον Μπερνανός, διότι καταργούσαν μεν τις ελευθερίες, αλλά ήταν ανίσχυροι μπροστά στο πνεύμα της ελευθερίας. Τώρα οι μελλοντικοί Ναζισμοί δεν θα είναι ανίσχυροι απέναντι στο πνεύμα της ελευθερίας, διότι οι άνθρωποι παραιτούνται από αυτό.
«Παραιτούμενος ο άνθρωπος από το προνόμιο, το πιο ιερό, αλλά και το πιο επικίνδυνο, της παραδοσιακής Χριστιανοσύνης, αποφεύγει να χρησιμεύσει ως διαιτητής ανάμεσα στο φτωχό και στον πλούσιο και, καταργώντας και τους δύο, καθιερώνει την ισότητα στη δουλεία.»
Δεν είναι λοιπόν μόνον οι ανεξάντλητοι πόροι των μελλοντικών τυράννων η αιτία για την οποία μπορεί να επιβληθεί η παντοτινή δουλεία, αιτία είναι επίσης και η εθελοδουλία των ανθρώπων. Γιατί ο σημερινός κόσμος, αντίθετα με τους προηγούμενους, γίνεται θεληματικά δούλος; Ο συγγραφέας παρακάμπτει το εύλογο αυτό ερώτημα. Προκαλεί πράγματι φρίκη η προοπτική μιας δίχως τέλος τυραννίας.
Η πιο θλιβερή επισήμανση του συγγραφέα είναι ότι θα πάψουν οι άνθρωποι να αγαπούν την ελευθερία τους. Αυτός είναι πράγματι ένας θλιβερός, όσο και αστήρικτος ισχυρισμός. Οφείλεται μάλλον στην απόγνωση του Δυτικού Κόσμου, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας θέλησε ως κοινωνικό σύνολο να ζήσει χωρίς θεό και Θεώρησε την κοινωνία συμβατική, την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων τυπική (όχι ειλικρινή) και την αγάπη ανέφικτη!
Κατά τον Μπερνανός η κατάλυση της ελευθερίας και μάλιστα εις το διηνεκές, είναι αναπόφευκτη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο μελλοντικός τύραννος θα διαθέτει ανεξάντλητους πόρους και δεύτερον, γιατί ο κόσμος παραιτείται από την ελευθερία του και γίνεται με τη θέληση του δούλος.
Η αντίκρουση των ισχυρισμών αυτών είναι, κατά τη γνώμη μας, η εξής: Πρώτον, η ελευθερία είναι πνευματικό αγαθό κι όπως μας βεβαιώνει το αψευδές στόμα του Κυρίου, το κακό στον πνευματικό τομέα έχει ηττηθεί: «Είδα το Σατανά, να πέφτει σαν αστραπή στη γη.» Δεύτερον, αν είναι ανεξάντλητοι οι πόροι για τον απολυταρχικό δικτάτορα, είναι επίσης ανεξάντλητοι και για τον αντίπαλό του. Ήδη γίνονται επιτυχή πειράματα για τη φτηνή και χωρίς ραδιενεργά κατάλοιπα παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Και τρίτον, το σπουδαιότερο, που δεν έλαβε υπόψη του ο Μπερνανός είναι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η δουλεία είναι ασύμφορη για οποιονδήποτε μελλοντικό απολυταρχικό δικτάτορα.
Όπως κάνει η Αμερική σήμερα, βοηθώντας άριστους φοιτητές από όλο τον κόσμο να σπουδάσουν και να γίνουν καθηγητές στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά της κέντρα, έτσι θα κάνουν όλες οι μελλοντικές κυβερνήσεις, επειδή ο ελεύθερος άνθρωπος θα είναι πιο αποδοτικός από τον μη ελεύθερο. Δούλοι θα γίνονται μόνο αυτοί που από ραθυμία, από άγνοια, από ανευθυνότητα κι από ανωριμότητα επιθυμούν να ζουν ως δούλοι.
Με αυτό το σκάρτο και ψεύτικο υλικό καμιά απολυταρχική δικτατορία δεν θα πολυκαιρίσει. Οι χριστιανοί ορθόδοξοι είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε, αντίθετα με το Δυτικό Κόσμο, ότι η κοινωνία δεν είναι συμβατική (κοινωνικό συμβόλαιο), αλλά είναι εκ φύσεως, ότι ο άνθρωπος δεν είναι άτομο, αλλά είναι πρόσωπο και ότι η αγάπη δεν είναι ανέφικτη, αλλά είναι εφικτή.

"Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΜΟΥ", Μικρά δοκίμια για τον κινηματογράφο και τη φιλοσοφία, Βιβλιοπωλεία ΠΑΙΔΕΙΑ Λάρισας.

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Παραίτηση
































Ο αγαπών τον άνθρωπο, τίποτε ανθρώπινο δεν αγαπά”

1. Όταν πήγα στην Κάλυμνο, το 1968, ο φίλος μου ο Κώστας, ο οποίος μεταξύ των άλλων επαγγελμάτων ασκούσε και το επάγγελμα του φωτογράφου, μου έδειξε τη φωτογραφία που έδειχνε όλα τα καράβια καθισμένα στην παραλία και στους δρόμους που οδηγούσαν στη θάλασσα. Ήταν μια φωτογραφία από ένα τσουνάμι στην Ελλάδα.



2. Ο λόγος που μου έδειξε τη φωτογραφία αυτή ο Κώστας ήταν η κουβέντα μας για τη σιγουριά της περιουσίας.

3. Ο Κώστας πίστευε ότι σ΄ αυτή τη ζωή δεν είναι τίποτε σίγουρο και πολύ περισσότερο η περιουσία στη θάλασσα.. Τίποτα δεν είναι σίγουρο στην Ελλάδα. Γιατί όλη η Ελλάδα είναι θάλασσα. Οι Έλληνες είναι εκπαιδευμένοι σε συνθήκες χάους. Τους Γερμανούς να κλαις, που νομίζουν ότι τα πράγματα είναι αιώνια.

4. Αυτός είναι ο λόγος που ο Κώστας ασκούσε πολλά επαγγέλματα μαζί, ώστε αν κάποιο δεν πήγαινε καλά να βγάζει τα προς το ζην με τα άλλα. Ασκούσε πολλά επαγγέλματα μαζί , αλλά ήταν παραιτημένος κι από όλα. Ποτέ δεν ήξερε κανείς ποιο επάγγελμα ασκούσε σε κάποια δεδομένη στιγμή.

5. Ο Κώστας ήταν εμποροράφτης, φωτογράφος, έμπορος νυφικών, κιθαρίστας, ακορντεονίστας, διευθυντής ορχήστρας, ψάλτης στον Άγιο Μάμμα , πτηνοτρόφος κ.α.

6. Στο ραφείο του Κώστα σύχναζε ο αμερικάνος ποιητής που ζούσε στη θεληματική φτώχεια ως ερημίτης, αυτοεξόριστος στην Κάλυμνο. Σαν τον αρχαίο στωικό φιλόσοφο Κράτη είχε εγκαταλείψει μια άνετη ζωή στη Νέα Υόρκη και ζούσε στερημένα στην Κάλυμνο. Άφησε τη θέση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο για να ζήσει σαν ένα φτωχός ερημίτης παρέα με ξυπόλητους ψαράδες.

7. Όταν ο Ρομπέρτος, αυτό ήταν το όνομά του, ή «Πέτρος», όπως τον έλεγαν οι νησιώτες, άκουσε την κουβέντα μας για την περιουσία, φύσηξε με τα χείλη του, για να δείξει ότι οι περιουσίες χάνονται με ένα φύσημα του αέρα.

8. Ο Ρομπέρτος όταν έφευγε από κάπου μοίραζε τα πράγματά του και έπαιρνε μαζί του μόνο το δισάκι του που είχε μέσα την Αγία Γραφή.

9. Ο Ιησούς με το παράδειγμα της ξηρανθείσας συκής θέλησε να διδάξει ότι ο άνθρωπος που ζει για τον εαυτό του είναι σαν τον ξεραμένο δέντρο, που δεν παράγει καρπό.

10. Η συκή δεν είχε να δώσει τίποτε στον πεινασμένο Ιησού, όπως κάθε άνθρωπος που ζει μόνο για τον εαυτό του δεν έχει να δώσει τίποτε στον άνθρωπο που έχει ανάγκη.

11. Ο Ιησούς καταράστηκε την συκή για να τονίσει ότι η αξία του ανθρώπου βρίσκεται πάνω από τα πράγματα. Δεν υποτιμάται ο άνθρωπος για τίποτε ανθρώπινο. Ο άνθρωπος είναι στην πρώτη θέση ως αξία αυτή καθ΄ εαυτή.

12. Ο Ιησούς με το παράδειγμα της ξηρανθείσας συκής αποδοκίμασε την υποτίμηση του ανθρώπου και τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων. Η φύση μπορεί να ζήσει τον άνθρωπο, αν είναι δίκαιη η κατανομή των αγαθών. Το πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι ηθικό.

13. Αν μας πονάει σήμερα κάτι περισσότερο κι απ΄ την απειλή του λιμού ή της ανελευθερίας αυτό χωρίς αμφιβολία είναι το γεγονός ότι ο άνθρωπος ως αξία βρίσκεται στην τελευταία θέση.

«Ίνα τι εφρύαξαν έθνη και λαοί εμελέτησαν κενά;» (Γιατί βασιλείς και άρχοντες αρνήθηκαν το Θεό;)



Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Βασιλείς και άρχοντες από τα αρχαία χρόνια δεν πίστεψαν στην αιώνια ζωή. Η αιώνια ζωή είναι του Θεού. Από τα αρχαία χρόνια βασιλείς και άρχοντες αρνήθηκαν το Θεό. Το ίδιο και σήμερα Άρχοντες αρνούνται το Θεό.
Σαν να μη έφταναν τα βάσανα του κόσμου. Η αβεβαιότητα από αυτούς που συγκέντρωσαν τον πλούτο της γης στους λίγους. Από αυτούς που υπονομεύουν τις ηθικές και πνευματικές βάσεις της κοινωνίας και του συνεκτικούς δεσμούς της, την Ορθοδοξία και την Ελληνική Γλώσσα.
Δεν μας φτάνει η ανησυχία για την ανεργία των νέων, για τις αρρώστιες, για τα πυρηνικά έχουμε και τις διαλυτικές επιθέσεις των αθεϊστών. Ούτε αυτοί μπορούν να πιστέψουν ούτε τους άλλους αφήνουν να πιστέψουν. Επιτίθενται κατά των παιδιών. Μετατρέπουν την Εκπαίδευση σε αθεϊστική. Να μην έχουν πνευματικές βάσεις οι νέοι. Για να είναι ένα ζαλισμένο κοπάδι. Δούλοι που τους διατάζουν τι να αγοράσουν. Άβουλοι καταναλωτές για να αυξάνονται τα υπερκέρδη των πλουσίων.
Η πίστη δεν είναι φιλοσοφία. Η ίδια η κατά φύσιν ζωή είναι πίστη. Όλα τα γνωρίσματα του Θεού είναι μακρά και χαρούμενη ζωή, η μη κατάκριση, η συγνώμην, η ελπίδα, η πίστη, η ειρήνη, η χαρά, η δικαιοσύνη, η καλοσύνη. Όλα τα γνωρίσματα της απιστίας και της απουσίας του Θεού, η κατάκριση, η απώθηση, η μνησικακία, η οργή, το μίσος, η απελπισία είναι δυστυχισμένη ζωή που γρήγορα οδηγεί στο θάνατο. Είναι αυτή η ζωή απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός;
Ο Θεός είναι η ζωή των ανθρώπων. Η απουσία του Θεού ή ο χωρισμός απ΄ το Θεό είναι αρρώστια και θάνατος. Πώς θέλουν να ζουν οι άθεοι, αν δεν τους αρέσει η κατά φύσιν ζωή, που είναι ο Θεός; Για ποιο λόγο, εκτός απ΄ το να συγκεντρώνουν τον πλούτο στα χέρια των λίγων; Κι αφού παίρνουν τον πλούτο γιατί θέλουν να στερήσουν και τη σοφία και την πίστη απ΄ τους λαούς;
Απ΄ τα αρχαία χρόνια βασιλείς και άρχοντες εξοργίζονται και προσπαθούν με φιλοσοφίες και κούφια λόγια να παρασύρουν τον κόσμο στον μηδενισμό και στην απιστία.
Δεν μπορούν να πιστέψουν στο Θεό και στην αιώνια ζωή, γιατί δεν μπορούν να αγαπήσουν. Μήπως επειδή δεν μπορούν να αγαπήσουν οι ίδιοι , δεν υπάρχει αγάπη;
Ο Κύριος λέει στους μαθητές Του που φιλονικούσαν μεταξύ τους ποιος είναι ο μεγαλύτερος και σε όλους τους πιστούς, « Οι βασιλείς των εθνών κυριεύουσιν αυτών,και οι εξουσιάζοντες αυτών ευεργέται καλούνται. Υμείς δε ουχ ούτως, αλλ΄ ο μείζων εν υμίν γινέσθω ως ο νεώτερος, και ο ηγούμενος ως ο διακονών. Τίς γαρ μείζων, ο ανακείμενος ή ο διακονών; Εγώ δε ειμι εν μέσω υμών ως ο διακονών.»

«Αχρείοι δούλοι του Θεού εσμέν»


















Διάβασα στο ιστολόγιο «Ορθόδοξη Μπλογκόσφαιρα» για έναν γερο-ιερέα που μνημόνευε χιλιάδες ονόματα στην «Προσκομιδή». Για να μπορεί να μνημονεύσει όλα τα ονόματα πήγαινε στην Εκκλησία 3-4 ώρες νωρίτερα.
Ο ιερέας αυτός μου θύμισε ένα φίλο μου από τα θρανία του γυμνασίου, τον Λ.
Είμαστε από τα νεανικά μας χρόνια αγαπημένοι φίλοι. Εγώ τον θαύμαζα για την πρωτότυπη σκέψη του κι εκείνος δεν έκρυβε τη χαρά του να διαβάζει τα άρθρα μου στην εφημερίδα, αν και με κατηγορούσε ότι πάντα γράφω τι λένε οι άλλοι και ποτέ τι λέω εγώ. «Πότε θα πετάξεις τις πατερίτσες σου;» μου έλεγε κάθε φορά που βλεπόμαστε.
Εκτός από αυτό υπήρχε μεταξύ μας μια σοβαρή διαφωνία για κάτι που αφορούσε την πίστη στο Θεό. Για τη διαφωνία μας αυτή καυγαδίσαμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης φιλίας μας, πότε στο δρόμο, πότε στο καφενείο, πότε στην παραλία. Κάποτε επιστρέφοντας από τον Πλαταμώνα στη Λάρισα με το αυτοκίνητο κινδυνέψαμε να σκοτωθούμε , καυγαδίζοντας για το ίδιο πράγμα.
Ο φίλος μου δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο Θεός ασχολείται με τον άνθρωπο. «Τι είναι ο άνθρωπος για το Θεό; Ένα τίποτα. Δεν μπορώ να φανταστώ το Θεό να κρατάει ένα μπακαλοδέφτερο και να γράφει τα ονόματα του καθενός για να παρακολουθεί και να σημειώνει τις πράξεις και τις σκέψεις του κάθε ανθρώπου».
Ύστερα από χρόνια, όταν πια και η διαφωνία μας αυτή είχε ξεπεραστεί κατά κάποιο τρόπο ο Λ. μου εκμυστηρεύτηκε κάτι, που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Αν δεν είχαν προηγηθεί τα μαλώματα δεν θα πίστευα σ΄ αυτά που μου είπε με κανένα τρόπο. Μου είπε ότι έρχονται στο νου του τα ονόματα των ανθρώπων που γνώρισε σε όλη του τη ζωή και του ζητάνε να τα μνημονεύει! Είναι χιλιάδες αυτοί που έρχονται στο νου του και ζητάνε να μνημονεύσει τα ονόματά τους.
Ο φίλος μου είναι ένας λαϊκός, που σε κανέναν δεν μίλησε ποτέ για την πίστη του. Πίστευα πως είναι ένας τυπικός χριστιανός που εκκλησιάζεται από συνήθεια. Δεν ήμουν βέβαιος αν εκκλησιάζεται καν.
Μετά από αυτό δεν ξανακάναμε κουβέντα για το μπακαλοδέφτερο του Θεού. Θυμάμαι ότι κάποτε του είπα κάτι που ίσως τον επηρέασε. Του είπα «Ρε Λ. , αν αντί να κρατάει ο Θεός μπακαλοδέφτερο όπως το λες, κρατάει ο καθένας μας κάτι ανάλογο μέσα στην ψυχή του, όπου καταγράφονται τα πάντα; Γιατί η Γραφή λέει, ότι στην Κρίση, θα ανοίξουν βιβλία. «Βίβλοι ανοιγήσονται». Είκοσι εκατομμύρια πληροφορίες το δευτερόλεπτο εισέρχονται στο νου μας από κάθε μάτι, χώρια από τα άλλα αισθητήρια όργανα. Και όλες αυτές οι πληροφορίες τακτοποιούνται μέσα μας και ανακαλούνται στη μνήμη μας όταν χρειάζεται. Μήπως δεν έχουμε επίγνωση της μεγαλοσύνης του ανθρώπου. Μέσα στην ψυχή του υπάρχουν απέραντες εκτάσεις. Η ψυχή του ανθρώπου είναι ευρύτερη από ολόκληρο το σύμπαν. »
Ο Λ. δεν έθιξε ξανά αυτό το θέμα. Ούτε εγώ μίλησα ποτέ για το «θαύμα» της μνημόνευσης των χιλιάδων ονομάτων από έναν απλό λαϊκό, που είχε πολλές αμφιβολίες για την Πίστη.
Πιστεύω ότι η μνημόνευση των ονομάτων είναι αυτό που γράφει ο Άγιος Ιάκωβος ο αδελφόθεος στην επιστολή του, ότι η ευχή υπέρ των άλλων θεραπεύει τις αρρώστιες μας είτε είναι αρρώστιες του σώματος , είτε είναι αρρώστιες του πνεύματος.
Ένας άγιος της Εκκλησίας μας λέει, να μην καυχιέμαστε που προσευχόμαστε για τους άλλους. Δεν έχει να κάνει με τη δική μας πίστη, αλλά με τη δική τους. Τελικά ό,τι και να κάνουμε δεν πρέπει να το αποδίδουμε στον εαυτό μας «Αχρείοι δούλοι του Θεού εσμέν».

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η βαβυλώνια αιχμαλωσία της εποχής μας


«Επί σοι, Κύριε, ήλπισα, μη καταισχυνθείην εις τον αιώνα. Γενού μοι εις Θεόν υπερασπιστήν.» (….) «Αλίμονο σ΄ αυτούς που εξουθενώνουν» ( Αμώς 6,1)
Η σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος ίσως δεν μοιάζει με καμιά άλλη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ποτέ δεν υπήρχε σε τόσο μεγάλη κλίμακα αυτή η σύγχυση, η παραλυσία, η αυθαιρεσία της εξουσίας , η μαζική βία, η συγκέντρωση του παγκόσμιου πλούτου σε λίγους, η εξουθένωση των πτωχών..
Η μόνη ίσως περίοδος της ιστορίας της ανθρωπότητας η οποία παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με τη σημερινή εποχή είναι η περίοδος της αρχαίας Βαβυλωνίας. Η ανθρωπότητα σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζει την βαβυλώνια αιχμαλωσία της.
Το αίσθημα του φόβου κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο είτε με την απειλή του λιμού είτε με την απειλή του πυρηνικού ολέθρου.
Η πόλη της Βαβυλώνας η πόλη των εμπόρων, με τους πλουσίους που συνέρρεαν από όλα τα μέρη της γης και με τη λατρεία της ακολασίας, η πόλη, που κατά τον προφήτη Ιερεμία «κατώκει επί υδάτων πολλών» είναι πράγματι μια εικόνα της σύγχρονης ανθρωπότητας που από πνευματική άποψη αλλά και στην κυριολεξία «κάθεται» επάνω στα ύδατα του ασυνειδήτου. Από τον απλό άνθρωπο έως τους άρχοντες που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται, τι κάνει και γιατί.
Ο προφήτης Ησαϊας προλέγει την ερήμωση της Βαβυλώνας. Η Βαβυλώνα, γράφει, θα μείνει έρημος και δεν θα κατοικούν σ΄ αυτήν παρά φίδια και άγρια θηρία. Ο Θεός θα ταπεινώσει τους υπερηφάνους. Ο ουρανός θα θυμώσει και η γη θα σείεται εκ θεμελίων. «Ιδού επεγείρω Μήδους, οι ου λογίζονται αργύριον, ουδέ χρυσίου χρείαν έχουσι.»
Η προφητεία του Ησαϊα επαληθεύτηκε. Η Βαβυλώνα κατεστράφη από του Μήδους υπό τον Κύρον, μια νύχτα που οι κάτοικοι είχαν πέσει σε ακολασία ως συνήθως γινόταν μετά από κάθε γιορτή. Από τότε δεν ξανακατοικήθηκε ποτέ. Ο τόπος της είναι έρημος. Δεν μπορεί ούτε ένα βοσκός να αναπαυθή, ούτε Άραβες να διέλθουν.
«Ου κατοικηθήσεται εις τον αιώνα χρόνον, ουδέ μη εισέλθωσιν εις αυτήν διά πολλών γενεών, ουδέ μη διέλθωσιν αυτήν Άραβες, ουδέ ποιμένες ου μη αναπαύσονται εν αυτή. Και αναπαύσονται εκεί θηρία, και εμπλησθήσονται αι οικίαι ήχου. (Μήπως σου θυμίζει κάτι αυτός ο ήχος που γέμισε τα σπίτια, ευγενικέ αναγνώστη, ή οι πόλεις στις οποίες δεν μπορεί να αναπαυθεί κανείς , ή να περάσει από αυτές χωρίς θανάσιμο κίνδυνο;)» Και συνεχίζει την προφητεία του ο Ησαϊας: «και αναπαύσονται εκεί σειρήνες,» (αυτό πάλι τι σου θυμίζει;) και δαιμόνια εκεί ορχήσονται (περίπου όπως γίνεται στις τηλεοράσεις σε κάθε σπίτι), και ονοκένταυροι (ποιοι είναι οι ονοκένταυροι;) εκεί κατοικήσουσιν, και νοσοποιήσουσιν εχίνοι εν τοις οίκοις αυτών. (Κάτι δηλαδή με τους ιούς που γεμίζουν με αρρώστιες τον κόσμο εξαιτίας της ανθυγιεινής ζωής του στις σύγχρονες νεκρές πόλεις).
Είναι η προφητεία του Ησαϊα μια παραβολή για μια νέα βαρβαρότητα;

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ


ΕΠΕΙΔΗ
Μας έχουν ζαλίσει οι δηµοσιογράφοι µε το ότι δεν παράγουµε τίποτα.
ΕΠΕΙΔΗ
Έχουν απαξιώσει οτιδήποτε κάνει αυτή η χώρα και οι άνθρωποί της.
ΕΠΕΙΔΗ
Μας παρουσιάζουν συνέχεια -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι είμαστε τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, κλέφτες και βολεψάκηδες.
ΕΠΕΙΔΗ
Μας λένε -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι ζούμε με δανεικά.
Διαßάστε εδώ εξαγωγικές ”πρωτιές” της χώρας:

Μαγνήσιο: Ο µαγνησίτης που εξάγει η χώρα µας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
Αλουµίνιο: Εδώ και µερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουµίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουµινίου, µε χιλιάδες εφαρµογές.
Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η µεγαλύτερη ßωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ßωξίτης χρησιµοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, µεταλλικών κατασκευών και αλλού.
Σµηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσµο µετά τις Ηνωµένες Πολιτείες στην εξόρυξη σµηκτιτών, οι οποίοι έχουν µεγάλο εύρος εφαρµογών, όπως η διάθεση αποßλήτων, τα φάρµακα, τα καλλυντικά και άλλα.
Νικέλιο: H Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως µε σηµαντικά κοιτάσµατα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότηµα παραγωγής νικελίου, του µεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
Η Ελλάδα είναι 3η στην παγκόσµια παραγωγή ελιάς και λαδιού
Η Ελλάδα είναι 15% της παγκόσµια παραγωγής (ελιά-λάδι)
Η Ελλάδα είναι 3η σε παραγωγή κρόκου. (saffron)
Η Ελλάδα είναι 5η σε εξαγωγες σπαραγγιων
Η Ελλάδα είναι 7η παγκοσµίως σε εξαγωγές ßαµßακιού
Η Ελλάδα είναι 11η σε παραγωγή ßαµßακιού
Η Ελλάδα είναι 14η σε αφίξεις τουριστων. 18,2 εκ
Η Ελλάδα είναι 16η σε εξαγωγές τυροκοµικών προιόντων
Η Ελλάδα είναι 1η στην παγκόσµια ναυτιλία


Γιατί υποτιμόνται και αποσιοπούνται όλα αυτά;
Ποιοί τα έχουν πετύχει;
Ας σταματήσει η προσπάθεια αυτο-υποτίμησης !
Το μόνο που προσφέρει, είναι να δείχνει άλλους “καλύτερους” και να μας κάνουν τελικά αυτοί κουμάντο.
Γιατί τελικά παρόλα τα αρνητικά, μπορούμε και μόνοι μας !

« Είναι όλοι καλοί ;»


Κάποτε στη Θεσσαλονίκη πήγαινα στο καφενείο ενός συμπαθητικού Μικρασιάτη, εξήντα περίπου χρονών. Το όμορφο , βασανισμένο πρόσωπό του ανέδιδε μια γλυκιά έκφραση γεμάτη καλοσύνη. Ήμουν βέβαιος ότι ήταν ένας άνθρωπος με καλό χαρακτήρα. Χάρηκα, όταν τον άκουσα να λέει σε κάποιον συνομήλικό του : « Κατά βάθος είναι όλοι καλοί». Δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι εννοούσε. Εννοούσε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί ή αυτός τους έβλεπε έτσι; Αλλά πώς μπορούσε ένας άνθρωπος με τις εμπειρίες ενός εξηντάρη, ένας άνθρωπος της αγοράς, να τους βλέπει όλους καλούς;
Στο καφενείο ερχόταν κάπου- κάπου και ο γαμπρός του, που ήταν εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας από αυτόν. Στάθμευε τη μοτοσικλέτα του μπροστά στο καφενείο, ανάμεσα στα τραπέζια και τις καρέκλες , όπου κάθονταν οι πελάτες του και έμπαινε στο κατάστημα χωρίς να χαιρετήσει κανέναν. Το ύφος του έδειχνε μια μόνιμη οργή. Σκεφτόμουν τι θα γίνει, όταν αναλάβει αυτός το καφενείο.
Το καφενείο ήταν για κάμποσα χρόνια ακόμα γεμάτο κόσμο. Ο κόσμος ερχόταν γιατί ο ιδιοκτήτης του ήταν καλός άνθρωπος . Ο γαμπρός πήγαινε και ερχόταν με την αστραφτερή μοτοσικλέτα του. Ύστερα έπαψε να έρχεται ο καλός άνθρωπος και το μαγαζί το ανέλαβε για ένα μικρό χρονικό διάστημα η κόρη του. Σταμάτησα κι εγώ να πηγαίνω γιατί έφυγα απ΄ τη Θεσσαλονίκη. Όταν γύρισα μετά από κάμποσο καιρό είδα ότι το καφενείο έκλεισε και μετατράπηκε σε κατάστημα πωλήσεως μοτοσικλετών.
Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να καταλάβω την πίστη του ανθρώπου αυτού στην καλοσύνη και στην αγάπη, παρόλο που με παρόμοιο τρόπο σκεφτόμουν κι εγώ. Η δυσκολία να δεχθούμε το κακό είναι ότι κάθε φορά, που σκεφτόμαστε τους ανθρώπους, ο νους μας πάει στους δικούς μας, σ’ αυτούς που δεν παύουμε ποτέ να τους αγαπάμε, ακόμα κι όταν έχουν φύγει.
Είναι δύσκολο να πεισθείς ότι δεν είναι καλοί όλοι οι άνθρωποι, ότι υπάρχουν κακοί άνθρωποι στον κόσμο. Πόσα πρέπει να πάθει κανείς για να μάθει ότι στον κόσμο υπάρχει το κακό. Ίσως γιατί όλοι οι άνθρωποι αγαπούν το καλό. Κατά την Ορθόδοξη Πίστη μας η τάση του ανθρώπου προς το καλό είναι έμφυτη. Ο ι άνθρωποι γεννιούνται καλοί και έχουν όλα τα εφόδια για να μπορούν να υπερνικήσουν τις τάσεις τους προς το κακό.
Σημαντικό ρόλο παίζουν τα παιδικά μας χρόνια. Όσοι είχαν ευτυχισμένα παιδικά χρόνια , μεγαλώνοντας κοντά σε πράους και ειρηνικούς ανθρώπους δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι δεν είναι όλοι καλοί και ότι υπάρχουν άνθρωποι κακοί . Ίσως δεν θα το πιστέψουν ποτέ.
Σύμφωνα με το μύθο του Αισώπου «ο Λύκος και ο Ερωδιός», μια φορά στάθηκε ένα κόκαλο στο λαιμό ενός λύκου. Ο λύκος φώναξε τον ερωδιό με το μακρύ του ράμφος, να το βγάλει και του υποσχέθηκε ότι θα τον ανταμείψει. Ο ερωδιός έβαλε το κεφάλι του στο στόμα του λύκου και έβγαλε το κόκαλο. Ύστερα περίμενε την ανταμοιβή. Ο λύκος του είπε: «Μικρή ανταμοιβή είναι που γλίτωσες από το στόμα του λύκου» ;
Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή; Είναι όλοι καλοί; Ο Αίσωπος φαίνεται ότι θέλει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχουμε για τον εαυτό μας. Ο μύθος του μιλάει γι’ αυτόν που ζει με αυταπάτες, που πρέπει να είναι ευχαριστημένος, όταν γλιτώνει από αυτές. Μικρό κέρδος είναι που γλίτωσες απ΄ τις αυταπάτες σου και ελευθερώθηκες απ΄ τον ίδιο τον εαυτό σου, φαίνεται να λέει ο Αίσωπος στους ανθρώπους κάθε εποχής.
Όσον αφορά όμως το νόημά του στη σύγχρονη εποχή, αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, σε σχέση π.χ. με την πολιτική κατάσταση ή με την οικονομική κρίση, ποιος είναι λύκος και ποιος ερωδιός , ας το βρει ο αναγνώστης μόνος του. 

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Μαζί με το ευρώ ήρθε κι η μιζέρια στην Ελλάδα


Δεν είναι ωραία η ζωή να φοβάσαι την οικονομία, να φοβάσαι το θάνατο από την πείνα ή από το κρύο ή από την έλλειψη φαρμάκων. Από τα αρχαία χρόνια οι εξουσιαστές χρησιμοποιούσαν το φόβο για να κατεξουσιάζουν τον κόσμο. Για τον ίδιο λόγο πολεμούν την πίστη, που δίνει θάρρος και ελπίδα στον κόσμο, και τον στηρίζει για να μη γίνεται υποχείριο της εξουσίας.


Με την αποθάρρυνση στην ψυχή μου από το φόβο της οικονομικής κρίσης διάβασα το όγδοο κεφάλαιο του κατά Μάρκον Ευαγγελίου. Είναι εκεί που οι μαθητές του Ιησού ταξίδευαν με το καϊκι και διαπίστωσαν ότι ξέχασαν να πάρουν ψωμί μαζί τους. Ο Ιησούς αναστέναξε και τους είπε:, δεν είσασταν μπροστά και δεν είδατε το θαύμα με τις χιλιάδες τα ψωμιά; Ακόμα δεν καταλαβαίνετε; Τόσο πωρωμένη είναι η καρδιά σας;


Σαράντα αιώνες μιλούν για το δημιουργό του κόσμου και το δημιουργό του καθενός από εμάς. Σαράντα αιώνες, αλλά δεν καταλαβαίνουμε κι ανησυχούμε αν και έχουμε το Θεό μέσα μας, σ΄ αυτό το σώμα, που είναι ένα θαύμα από μόνο του.

Αυτή η ζωή με τη σκέψη διαρκώς στην οικονομία, στο φόβο του θανάτου από την πείνα, από το κρύο ή από την έλλειψη φαρμάκων είναι τουλάχιστον μίζερη. Ένας φίλος μου που έζησε όλη του τη ζωή σε κάποια αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης είχε συχαθεί αυτή ακριβώς τη μιζέρια της. Μπορούσαν να περιμένουν στη σειρά απ΄ το πρωί ως το βράδυ για μερικές δεκάρες.


Αυτή τη μιζέρια δεν την είχαμε ούτε όταν πεθαίναμε της πείνας. Ακόμα και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι ο πόλεμος “εμπόδισμα δεν ήταν στις κορασιές να τραγουδούν και στα παιδιά να παίζουν”.


Η χαρά στην Ορθόδοξη πατρίδα μας είναι από την πίστη στην Παναγία, στον Ιησού και στην Ανάστασή Του. Η μιζέρια είναι έλλειψη της θείας χάρης.. Οι μίζεροι φοβούνται τον ίδιο τον εαυτό τους, γιατί δεν πιστεύουν στο Θεό. 

 Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου