24 Δεκεμβρίου 2010

O Elvis Presley και η μουσική Gospel



Αυτό το αγόρι από το Tupelo στον Mississippi, έφερε τον κόσμο πάνω-κάτω με την εκπληκτική φωνή του τη δεκαετία του 1950 καθώς επίσης και στις αρχές της δεκαετίας του '60. Η ξεχωριστή μουσική του και το ταλέντο του έχει επιρροές ακόμα και στις σημερινές γενιές. Στην πραγματικότητα ο Elvis Presley παράγει περισσότερα χρήματα σήμερα μη όντας εν ζωή παρά από όταν ήταν ζωντανός. Κάποιος δήλωσε κάποτε, «Το να Πεθάνεις είναι μια καλή κίνηση καριέρας!"

Ένα άλλο μουσικό είδωλο της τότε εποχής, ο Bob Dylan, είχε πει κάποτε για τον Presley ότι ήταν ένας άνθρωπος, «που περπάτησε το μονοπάτι μεταξύ ουρανού και της Γης ... όχι σαν μια συνηθισμένη διασημότητα, αλλά σαν ένας απλός και μοναχικός άνθρωπος  ο οποίος όμως κατέκτησε το δυτικό κόσμο με το ταλέντο του».


Αλλά υπήρχε και μια άλλη πλευρά στην ζωή του Elvis που δεν έχει διερευνηθεί πολύ. Η Χριστιανική ζωή του σαν μέλος της εκκλησίας, ένα νέο είδος μουσικής που βοήθησε να προωθηθεί η Χριστιανική μουσική η gospel, και ο Joe Moscheo, μέλος του διάσημου gospel-γκρούπ , «The Imperials» που βοήθησε τον  Έλβις να κάνει εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο και να αναδείξει την Gospel μουσική.


Ως έμπιστος του Elvis, ο Moscheo αναφέρει στο βιβλίο του, ότι η Gospel μουσική του Εlvis  πρόσφερε στο Elvis μια μοναδική ανάπαυση στην ψυχή του. Μάζευε συχνά τους φίλους του, συμπεριλαμβανομένου Moscheo, την οικογένεια του, θαυμαστές και διασημότητες στη σουίτα του, μετά τις συναυλίες του για να ψάλουν, να προσευχηθούν και να δοξάσουν τον Θεό. Η σουίτα του Elvis ήταν στην πραγματικότητα σαν μια εκκλησία.
Ενώ ερευνούσαμε αυτή την ιστορία, βρήκαμε κάτι ενδιαφέρον για τη  πνευματική κατάσταση του Elvis το 1958. Μετά το 58, και ενώ έχει ήδη πουλήσει εκατομμύρια δίσκους, καθώς επίσης έχει γίνει και σταρ του σινεμά ο Elvis έβρισκε τον εαυτό του κενό, και σε μια αυτοαξιολόγησή του αναφέρει τον εαυτό του σαν πνευματικά αδύναμο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του στο Memphis, του Tennessee, στην πρώτη τοπική συνάθροιση της εκκλησίας εξομολογήθηκε στον πάστορά του τον  James Hamill και του είπε:

«Αδελφέ James, είμαι ο πιο άθλιος νεαρός άνδρας που έχετε δει ποτέ. Έχω περισσότερα χρήματα ακόμα και από αυτά που μπορώ να ξοδέψω. Έχω χιλιάδες οπαδούς εκεί έξω, και έχω πολλούς ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται φίλοι μου, αλλά είμαι δυστυχισμένος. Δεν κάνω πολλά πράγματα από αυτά που με διδάξατε και κάνω άλλα πράγματα που με διδάξατε να μην κάνω. Αλλά παρόλα αυτά, δεν έχω  ξεχάσει το Θεό. Αισθάνομαι ότι με παρακολουθεί  σε κάθε κίνηση που κάνω. Και με κατά κάποιο τρόπο  αυτό είναι καλό για μένα. Ποτέ για παράδειγμα δεν αισθάνομαι καλά όταν καπνίζω . Ξέρω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά για μένα ... Θέλω απλώς μάθουν οι άνθρωποι ότι θα ήθελα να ζήσω όπως με θέλει ο Θεός. Θέλω κάποιον να καταλάβει πως νιώθω. "(Πηγή, τελευταίο τρένο για Μέμφις, του Peter Guralnick, εκδόσεις Back Bay )


Μετάφραση από άρθρο του Σκότ Ρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου