Η λέξη σκάκι προέρχεται από την ιταλική scacco η οποία τελικά έχει τις ρίζες της στα περσικά.
Παιχνίδια σχετιζόμενα με το σκάκι παίζονταν ήδη από την αρχαιότητα από την Ελλάδα και την Αίγυπτο ως και την Κίνα. Όλες οι χώρες που βρίσκονται σε αυτήν την εμβέλεια διεκδικούν την καταγωγή του παιχνιδιού. Ενώ ένα παρόμοιο παιχνίδι είχε φτάσει και στους Κέλτες ήδη πριν τη Ρωμαϊκή κατάκτηση.
Το σκάκι είχε ήδη αποκτήσει την τελική σύγχρονη του μορφή στη δυτική Ευρώπη τον 15ο αιώνα. Οι μεταβολές των κανόνων τους τελευταίους πέντε αιώνες έχουν γενικά να κάνουν με την διαιτησία των αγώνων και όχι με το ίδιο το παιχνίδι.
Στην Ινδία το σκάκι είναι γνωστό πριν από 2.000 χρόνια. Στην πυραμίδα της Γκίζας υπάρχει χαραγμένη μια σκακιέρα χρονολογούμενη από το 3000 π.χ. Στην Κίνα το πριν 4.000 χρόνια πιστοποιείται πάλι από την ανακάλυψη μιας σκακιέρας. Στην Αρχαία Ελλάδα το σκάκι υπάρχει μέσα στα γραπτά του Ομήρου και του Πλάτωνα.
Το «παραμύθι» του σκακιού…
Μεταξύ πολλών φανταστικών ιστοριών που αναφέρονται στην προέλευση του σκακιού, υπάρχει μία που ίσως να είναι αληθινή. Σύμφωνα με αυτή, η εφεύρεση του σκακιού οφείλεται σε κάποιον Σίσσα , ένα βραχμάνο στην αυλή του Ινδού ηγέτη Μπαλχαιτ. Ο βασιλιάς ζήτησε από τον Σίσσα να δημιουργήσει ένα παιχνίδι στη νίκη του οποίου θα συνυπολογίζονται η υπομονή , η πρόβλεψη, η φρόνηση, η ηρεμία. Ο Σίσσα τα κατάφερε δημιουργώντας το σκάκι, με σκακιέρα και πεσσούς. Οι πεσσοί αναπαριστούσαν τα τέσσερα στοιχεία του ινδικού στρατού : άρματα, ίππους, ελέφαντες και στρατιώτες.
Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε από το παιχνίδι αυτό και υποχρεωμένος ρώτησε το Σίσσα τι θα ήθελε ως αμοιβή για αυτό του το επίτευγμα. Ο Σίσσα ζήτησε να του δοθούν κόκκοι σιταριού τοποθετημένοι στην σκακιέρα ως εξής: στο πρώτο τετράγωνο ένας κόκκος, στο δεύτερο δύο, στο τρίτο 4, στο τέταρτο τετράγωνο διπλάσιοι κόκκοι από όσοι ήταν στο προηγούμενο δηλ. 8 κόκκοι κ.ο.κ. μέχρι το 64ο τετράγωνο.
Ο βασιλιάς το αποδέχτηκε και ζήτησε να ικανοποιηθεί η επιθυμία του.
Η έκπληξη του βασιλιά ήταν τεράστια όταν τον ενημέρωσαν πως για να συγκεντρωθούν οι κόκκοι αυτοί που ζήτησε ο Σίσσα, δεν έφτανε όλο το σιτάρι όχι μόνο των Ινδιών αλλά και του κόσμου. Ο συνολικός αριθμός των κόκκων που έπρεπε να δοθούν ήταν 18. 446. 744.073. 709. 551. 615 κόκκοι σιταριού ή σε κιλά 977. 677. 435. 907 τόνοι σιταριού.
Ο βασιλιάς θαύμασε για μια ακόμη φορά το σπινθηροβόλο πνεύμα του Σίσσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου