27 Απριλίου 2011

Deal with Haters




Ένα κείμενο από και για το διαδίκτυο, που μετέφρασε, με δική του πρωτοβουλία για το ιστολόγιο, ο Μέτοικος: Επτά βασικές αρχές για ν' αντιμετωπίσεις όσους σε μισούν στο διαδίκτυο, του Tim Ferries (μετάφραση και διασκευή, Μέτοικος στη Νίσυρο)

1. Δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν αυτό που κάνεις. Το σημαντικό είναι πόσοι το καταλαβαίνουν.
«Είναι σημαντικό στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως και στην πραγματική ζωή, να έχεις ξεκάθαρο αντικειμενικό στόχο, και να εστιάζεις σ' αυτόν», λέει ο Ferries. Πιστεύει πως αν ο στόχος σου είναι να επιφέρεις μια μικρή αλλαγή στον κόσμο (μ' ένα προϊόν ή μια υπηρεσία) είναι αρκετό να συγκεντρώσεις τους πρώτους 1000 υποστηρικτές σου. Αν πραγματώνεις τους στόχους σου, αυτοί οι χίλιοι θα λειτουργήσουν σαν καταλύτης. Τα 10 εκατομμύρια που δεν καταλαβαίνουν τι κάνεις, δεν θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.

2. 10% των ανθρώπων θα βρουν κάθε φορά τρόπο να προσβληθούν. Να είσαι έτοιμος.
«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο παραγωγικοί όταν λειτουργούν σε αντιπαράθεση με κάποιους άλλους », συνεχίζει ο Ferries. Εξηγεί πως, αν περιμένεις αντίσταση και επιθέσεις είναι προτιμότερο να επιλέξεις το πως θ' αντιδράσεις απο πριν και όχι αυθόρμητα, καθώς διαφορετικά μπορεί να καταφύγεις σε ανάρμοστα μέσα. Αυτό απλώς θα πολλαπλασιάσει το πρόβλημα. «Έχω δει πολλούς ανθρώπους να διαπράττουν κοινωνική αυτοκτονία στο διαδίκτυο με δυό τρόπους: Είτε απαντώντας σε κάθε κριτική, οπότε δεν έχουν χρόνο να πραγματοποιήσουν τους δικούς τους στόχους, ή απαντώντας σε σχόλια πού δεν αξίζουν απάντηση. »


3. Το να επιζητάς την επιδοκιμασία του καθένα είναι σημάδι μετριότητας ( C. Powell )
«Αν φέρεσαι σ' όλους με τον ίδιο τρόπο, και απαντάς σ' όλα τα σχόλια ζητώντας συγγνώμη η συμφωνώντας, δεν θα προσφέρεις αναγνώριση σε όσους συνεισφέρουν στην προσπάθεια σου, και δεν θα καταφέρεις να βελτιώσεις αυτούς που σε τραβάνε προς τα κάτω. Σαν αποτέλεσμα θα βρεθείς αντιμέτωπος με ανεπιθύμητες συμπεριφορές, ενω η θετική ανάδραση θα λιγοστέψει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει ν' απαντάς ποτέ, αλλά να έχεις στρατηγική και τακτική όταν το κάνεις. »

4. Αν είσαι αποτελεσματικός σ' αυτό που κάνεις, το 95% των σχολίων που θ' ακούσεις, θα είναι αρνητικό. ( S. Boras )

«Αυτό πάει πλάϊ-πλάϊ με το σημείο 2» λέει ο Ferries. « Έχω στο πορτοφόλι μου ένα χαρτάκι μ' αυτό το απόφθεγμα, για να μου θυμίζει πως οι καλύτεροι άνθρωποι σε κάθε τομέα είναι αυτοί που δέχονται την μεγαλύτερη κριτική. Η αντίδραση θα είναι ευθέως ανάλογη του μεγέθους και της φιλοδοξίας της προσπάθειας σου, των επιπτώσεων του εγχειρήματος.» Ο ίδιος ο Ferries αστειεύεται λέγοντας πως έχει ανθρώπους να τον μισούν σε 35 διαφορετικές γλώσσες.


5. Αν θέλεις να βελτιωθείς να είσαι χαρούμενος αν σε παίρνουν για βλάκα και ηλίθιο. (Επίκτητος)
« Μια πιο σύγχρονη διατύπωση είναι ο αφορισμός του Εl. Hubbart: Αν θέλεις ν' αποφύγεις αποτελεσματικά την κριτική, μην λες τίποτα, μην κάνεις τίποτα, μην είσαι τίποτα.» Ο Ferries που έμαθε ν' απολαμβάνει την αρνητική κριτική στην πορεία του χρόνου, αναφέρει ένα παράδειγμα από τους Ρωμαϊκούς χρόνους: « Ο Κάτωνας, που ο Σενέκας τον θεωρούσε τον τέλειο στωικό, εξασκούνταν φορώντας πιο σκούρα ρούχα απ' ό,τι συνηθίζονταν, και κυκλοφορούσε χωρίς χιτώνα. Περίμενε την γελοιοποίηση και την αντιμετώπιζε για να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να νοιώθει ντροπή μόνο για σημαντικά πράγματα. Αν θέλεις να κάνεις στην ζωή σου κάτι έστω κι ελάχιστα ενδιαφέρον θα πρέπει να είσαι έτοιμος να χειριστείς, να απαντήσεις, ακόμη και να διασκεδάσεις με την αρνητική κριτική. Στην πράξη θα το τραβούσα λίγο παραπάνω και θα πρότεινα στους ανθρώπους να επιδιώκουν την γελοιοποίηση».

6. Το ν' απολαμβάνεις την ζωή σου, είναι η καλύτερη εκδίκηση (G. Herbert)
« Ο καλύτερος τρόπος ν' αντεπιτεθείς είναι να καταδείξεις πως οι επιθέσεις τους δεν έχουν επιπτώσεις επάνω σου. Αν το διασκεδάζεις ακόμα καλύτερα! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τους αφήσεις να ζούν μέσα στην πίκρα και τον θυμό τους, που συχνότατα δεν έχουν καθόλου να κάνουν με σένα. Αν ένα δοχείο περιέχει οξύ και χύσεις λίγο πάνω σ΄ ένα αντικείμενο, πάλι το δοχείο υφίσταται την μεγαλύτερη ζημιά. Μην θυμώνεις, μην προσπαθείς ν ' ανταπαντήσεις, συνέχισε τη ζωή σου, κι αυτό θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω τους απο κάθε πράξη. »


7. Μείνε ψύχραιμος και συνέχισε.
Το σλόγκαν «Κράτα την ψυχραιμία σου. Σύνεχισε αυτό που κάνεις» πρωτοδημιουργήθηκε απο την αγγλική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είχε σκοπό να βοηθήσει τους Βρετανούς ν' αντιμετωπίσουν το φόβο της γερμανικής εισβολής. Ο Ferries το μεταφέρει στον σύγχρονο κόσμο. «Επικεντρώσου στις επιπτώσεις και όχι στην αποδοχή. Αν πιστεύεις πως αυτό που κάνεις είναι έστω κι ελάχιστα σημαντικό, και ελπίζω πως το πιστεύεις, κάνε αυτό που θεωρείς σωστό, και να είσαι έτοιμος για κριτική και επιθέσεις. Μείνε ψύχραιμος και συνέχισε. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου