13 Ιουλίου 2011

Η γλώσσα μας είναι ο πολιτισμός, η ιστορία και η ταυτότητά μας

Την ανάγκη στήριξης της γλώσσας σε ένα επίπεδο ποιότητας, τόνισε ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας σε ημερίδα για την γλώσσα που οργάνωσε στα Χανιά, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
" Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει, τη γλώσσα και τα μάτια σας. Θα έλεγα, ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ότι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος. Που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε:
"Επειδή η γλώσσα συνδέεται άμεσα με τον τρόπο της σκέψης, κάθε πρόοδος βελτίωσης και ενίσχυσης της γλώσσας είναι στην πραγματικότητα μια ενίσχυση του τρόπου της σκέψης μας. Γι΄ αυτό και επιμένω και στον τρόπο διδασκαλίας της γλώσσας στα σχολεία και στην προσέγγιση της γλώσσας, όχι μόνο εργαλειακά. Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα, είναι ο πολιτισμός μας είναι η ιστορία μας είναι η σκέψη μας είναι η νοοτροπία μας είναι η ταυτότητα μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία"
.
O κ. Μπαμπινιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση εμφανίσθηκε κριτικός και αντίθετος με την χρήση των γκρίκλις (greeklish).
" Τα γκρίκλις είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης.
Αυτό μπορούν νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της" , ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη, κυρίως η νέα γενιά να μην " φεύγει" από την εικόνα των λέξεων, ενώ υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχει θέμα ποιότητας της γλώσσας.
" Υπάρχει ένα θέμα ποιότητας της γλώσσας γιατί τα παιδιά μας δεν τα έχουμε συνηθίσει να διαβάζουν κείμενα. Και όταν λέω κείμενα εννοώ από την εφημερίδα μέχρι και το βιβλίο, και όχι μόνο λογοτεχνία. Δεν έχουν επαφή με κείμενα, δεν διδάσκουμε σωστά -που σημαίνει δημιουργικά- τη γλώσσα στο σχολείο και έχουν ξεχάσει οι δάσκαλοι ότι το λογισμικό της γλώσσας είναι η γραμματική και η σύνταξη, που συνδέουν τις λέξεις. Επομένως υπάρχει ένα θέμα ποιότητας στη χρήση της γλώσσας, αλλά αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και εντάσσεται στο γενικότερο θέμα μιας ποιότητας στη παιδεία μας, που είναι αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί", είπε ο καθηγητής της γλωσσολογίας και κατέληξε:
"Θεωρώ ότι η κρίση στην οικονομία ξεκινάει από μια κρίση βαθύτερη στην παιδεία μας. Αν ξεπεράσουμε την κρίση στην παιδεία, θα ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό και την κρίση στην οικονομία"

Ο κ.Μπαμπινιώτης, μετά την ομιλία του συμμετείχε σε σεμινάριο για δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς, που οργάνωσε το ινστιτούτο επαρχιακού τύποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου